Menu

Earl grey czyli angielskie aromaty

30 kwietnia 2018 - Najlepsza herbata
Earl grey czyli angielskie aromaty

Earl grey

Angielska przerwa na herbatę to zwyczaj, który z powodzeniem praktykuje królowa Elżbieta. Tradycyjne five’o clock rozpoczynało się o godzinie 17, a historia popołudniowej earl grey rozpoczęła się w XVIII wieku.

Historia Five’o clock

Dzieje popołudniowej herbatki wiążą się z postacią księżnej Anny Russel. Gdy w pałacach pojawiło się oświetlenie godzina posiłków, przyrządzana przez nadwornego kucharza uległa zmianie. Kiedy zbliżała się godzina 17 księżna odczuwała pewien głód. Aby zaspokoić swoje pragnienie służba w ścisłej tajemnicy przynosiła do pokoju księżnej drobną przekąskę oraz napój. Napojem tym była czarna herbata dobrej jakości.
Jednak jak to na dworach arystokracji bywa wieść, że herbata earl grey jest pita przez księżną szybko się rozniosła. Zwyczaj ten zaczęły powtarzać niższe warstwy społeczne. Kiedy księżna Anna Russel się o tym dowiedziała, zaczęła organizować oficjalne podwieczorki. Na tego typu wizytę przygotowywana była czarna herbata najwyższej jakości. Do earl grey podawano ciasteczka, placki oraz słynną bułeczkę z konfiturą. Na tego typu przyjęcia służba kupowała zestaw herbat w skrzynce, które mogły służyć na dłużej. Tego typu blaszane pudełko było dobrym sposobem na przechowanie każdej herbaty świata, jaka mogła pojawić się we dworze. Natomiast zestaw herbat w pudełku był pity przez niższe klasy społeczne.
Początkowo znano kilka rodzajów herbat. Dzisiaj sklep z herbatami online oferuje wiele rodzajów herbat czarnych.

Sposób przygotowania

Na tego typu przyjęcia herbata earl grey była przygotowana w specjalnym naczyniu o nazwie imbryk. Naczynie było wykonywane ze srebra. Naczynie to służyło do parzenia herbacianych fusów. Wsypywanie herbaty do filiżanki było wielkim afrontem. Herbaty nie można było zaparzać w kubku. Gdyż twierdzono, że kubek przypomina kufel od piwa. Dlatego kubków nie było w XVIII-wiecznych zastawach stołowych.