Menu

Zielona herbata i jej gatunki oraz pochodzenie

29 lipca 2019 - Mniej znane rodzaje herbaty, Zestawy herbat
Zielona herbata i jej gatunki oraz pochodzenie

Zielona herbata niejedno ma imię

Zielona herbata znana jest już od tysięcy lat. Pochodzi ona z Chin, gdzie niezmiennie od wieków, jest najczęściej wybieraną wśród herbat. Z biegiem lat rozpowszechniła się na inne kraje azjatyckie. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym zyskała na popularności także wśród Europejczyków. Dobra herbata zielona jest wytwarzana z liści, które poddaje się krótkiemu więdnięciu, podgrzewaniu, a następnie suszeniu. W ten sposób zachowa niemal wszystkie cenne substancje. Jednak rodzajów herbat zielonych jest dużo, a różnice w ich smaku czy wyglądzie wynikają z drobnych zmian w procesie produkcji, gatunków krzewu oraz terenu, na którym jest uprawiana.

Rodzaje herbat zielonych chińskich

Wyróżnia się dwie grupy herbat zielonych – chińską i japońską. Chińskie herbaty dzielą się dodatkowo na prowincje, z których pochodzą:

  • Zhejiang (herbaty Longjing, Long Ding, Hua Ding, Qing Ding)
  • Jiangsu (herbaty Bi Luo Chun, Rain Flower, Shui Xi Cui Bo)
  • Hubei (herbata Yu Lu)
  • Henan (herbata Mao Jian)
  • Jiangxi (herbaty Chun Mee, Gou Gu Nao, Yun Wu)
  • Anhui (herbaty Da Fang, Hou Kui, Huo Qing, Huang Shan Maofeng)
  • Herbaty japońskie

    Natomiast wśród najpopularniejszych japońskich herbat możemy znaleźć takie odmiany jak między innymi Bancha czyli zwykła herbata zielona pochodząca z czwartego bądź piątego zbioru między latem a zimą oraz Genmaicha, a więc herbata bancha przyprawiona prażonym brązowym ryżem, czasem mieszana z herbatą Macha. Matcha z kolei przyjmuje formę proszku, który wymaga specjalnego parzenia. Popularna jest także Sencha – herbata powstaje z pierwszego i drugiego zbioru liści rosnących w słońcu. Natomiast liście herbaty sencha rosnące w cieniu noszą nazwę Kabusecha. Najlepsza jakościowo japońska herbata zielona to Gyokuro, także rosnąca w cieniu i produkowana w specjalny sposób. Połączenie herbat Sencha i Gyokuro to Karigane. Są też herbaty, które prażą się w specyficzny sposób, np. Hojicha – praży się nad węglem drzewnym oraz Kamairicha – praży się na patelni. Istotne są też części krzewu, z których powstaje dana herbata. Z jego łodyżek powstaje Kukicha, natomiast z wczesnych pąków i liści powstaje Mecha.

    Ogromny wybór

    W tylu zróżnicowanych gatunkach herbaty każdy z pewnością znajdzie odpowiedni dla siebie smak. Każdy dobry sklep z herbatami powinien mieć w ofercie większość z tych wyżej wymienionych. Dodatkowo dostępne jest mnóstwo herbat zielonych z dodatkiem suszonych owoców czy kwiatów. W sklepie herbacianym możemy kupić także gotowe zestawy herbat, skomponowane z różnych rodzajów herbat. Taki zestaw herbat z pewnością idealnie sprawdzi się jako prezent dla bliskiej osoby.